17-05-2017

Uitdagend minisymposium Arc Flash Risk Assessment

Donderdag 6 juli mochten wij een uitdagend minisymposium over Arc Flash Risk Assessment organiseren. Het was succes was mede te danken aan onze spreker, Ad Burgers. De autoriteit heeft veel van zijn kennis kunnen delen; hopelijk hebben de aanwezige bedrijven een leerzame, productieve dag beleeft.

Aanrakingsgevaar

Inrush geeft meerdere cursussen op het gebied van aanrakingsgevaar. Iedereen in de elektrotechniek komt er mee in aanraking. Er zijn talrijke veiligheidsmaatregelen om te risico’s te beheersen; dus educatie is essentieel. Het onderwerp van Arc Flash, oftewel vlambooggevaar, zijn de meesten ook mee bekend. Er zitten nog wel wat hakken en ogen aan; de ingewikkelde theorie, de vele gevolgen en manieren om te voorkomen of te beschermen zijn vaak nog onduidelijk. En precies daarom werd het congres van 6 juli in het leven geroepen.

Korte samenvatting

Verschillende onderdelen van Arc Flash Risk Assessment zijn voorbijgekomen. In het kort zijn de volgende onderwerpen besproken:

  • Bewustwording van vlamboogenergie en vlambooggevaar: op zichzelf en vanuit de Arbowet.
  • Thermische gevaren.
  • Vlamboogenergieberekeningen: om de laag- en hoogspanningsinstallatie goed te kunnen verklaren, zijn vlamboogenergie-berekeningen noodzakelijk. Of zoals in de NEN 3140 staat: houdt bij het kiezen van het beschermingsmiddel tegen vlambogen rekening met de vlamboogenergie die kan optreden.
  • Duiding van een kenplaat: in de Nederlandse norm voor veiligheidstekens staat het proces beschreven voor normalisatie en ontwerp met richtlijnen voor de vorm en kleur van verbodstekens, gebodstekens en waarschuwingstekens. Op zo’n kenplaat staat de vlamboogenergie (Earc – cal/cm2) op de plaats waar de werker zich bevindt (Incident energy at working distance) en de veilige afstand (Arc Flash Boundary) bedoeld vanaf de mogelijke vlamboog tot de plaats waar de vlamboogenergie niet meer bedraagt dan 1,2 cal/cm2.
  • Praktische waarnemingen in laag- en hoogspanningsinstallaties: tijdens een rondgang langs verschillende laag- en hoogspanningsinstallaties wordt een beoordeling gegeven van: naam van de verdeelinrichting, veld of component, voeding vanaf, type Verdeler, open/half open/gesloten installatie, Air Gap tussen geleiders in mm, schakelaar/patroon-lastscheider/lastscheider/smeltveiligheid, beveiligingsplaats, setting van de beveiliging, afstand van de werker tot het railsysteem.
  • Gebruik van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen: NFPA 70E stelt dat eigenaren van een E-Installatie een Arc Flash Risk Assessment moeten uitvoeren, voordat ze werknemers toestaan taken uit te voeren nabij de E-Installaties. Deze vlamboog-risicobeoordeling begint met het vaststellen van het mogelijk ontstaan, de locatie van een vlamboog, de vlamboogenergie en de veilige afstand. Vervolgens worden de veilige werkmethode en de nodige vlamboog-beschermende kleding bepaald.

Meer weten?

Inrush biedt de introductiecursus Arc Flash Risk Assessment aan. Indien bedrijven geïnteresseerd zijn in vervolgcursussen is het mogelijk cursussen op maat te creëren. Deze zullen voornamelijk gericht zijn op het doorrekenen en vaststellen van de gevaarindicatie in de eigen bedrijfsinstallaties.
Heeft u interesse in de introductiecursus of een vervolgcursus; bel ons dan op 0251 – 750262!

Benieuwd wat wij voor u kunnen
betekenen?

Op zoek naar een erkende opleider voor (Stipel) veiligheidsexamens? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Naast ruime ervaring, is flexibiliteit in planning de grote kracht van Normec Inrush. Door de flexibele planning, sluiten onze opleidingen goed aan op de behoefte van onze klanten binnen het dagelijks werk.

Vraag een offerte aan

Neem contact met ons op